edzések, foglalkozások:
"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Együtt a HEGYEM mozgalommal:
Köszönjük a támogatást:
MADWORKER KFT
tűzvédelem
Gondolatébresztő:
"Az embernek megváltozik az élete, ha megváltoznak a gondolatai. Ha más töltést kap a gondolat, akkor más irányt vesz az akarat, a cselekvés, hiszen cselekedeteink: láthatóvá vált gondolataink. Ha pedig más irányt vesz a cselekedet, más irányt vesz az élet is - és így másképpen alakul és alakít."
(Gyökössy Endre)
A tradicionális karate alapelvei
A tradicionális karate alapelvei
A Tradicionális Karate szép, ősi módja a fegyvertelen önvédelemnek. A teljes test használatán alapul a légzés. izom feszítésének-lazításának szinkronizációján. Mivel összehangolt harmonikus mozgásról van szó kevésbé hangsúlyos az izmok szeparált erősítése. Az alkalmazásban a stratégia és az időzítés összefonódik a tiszta elmével és lelki erővel (spirit). Megtanuljuk érzékelni és követni az ellenfelet, kontrollálni, s így kihasználni a gyengeségeit, visszafordítani a támadásait.

A karate gyakorlásakor a szellem és a test szétválaszthatatlanok, ezeknek egymással harmonizálni kell.

A tradicionális karate eszközkészletének pontos ismerete mellett az ellenfél nagysága, méretei elveszíti fontosságát. A karatét bárki elsajátíthatja életkortól és fizikai adottságoktól függetlenül. A karate gyakorlatainak tudatos gyakorlás a fizikai kondicionálás minden aspektusát tartalmazza: izmok erősítése, rugalmasság növelése, gyorsaság növelése, koordináció készség javítása, a szív erősítése.
A Tradicionális Karate harcművészet ami független az izomerőtől katánál és kumitenél egyaránt. Ez az izomerő feladásának és a forma tökéletesítésének művészete, de fel kell adnunk a formát is, a forma szabadságáért. Ezeken kívül fel kell adnunk az egonkat, hogy érezzük az ellenfelet, tehát a szellemnek függetlennek kell lennie. A kontroll feladásával mindent szabadon tudunk uralni. Nehéz ezt a koncepciót elfogadni, mert mindenki keményen akar ütni, mégis azt kérjük, hogy engedd el a kezeid és a lábaid! Mindenki győzni akar az edzéseken, s ennek ellenére azt hallja, hogy hagyj fel a győzelemmel és hagyj fel önmagaddal is! Add fel az akaratot, s gondolj a mozgásra! A gyakorlásért magáért gyakorolj! Egy mozdulat végrehajtásakor nem a győzelemre kell gondolnunk "nyerünk vagy vesztünk, csak Isten tudja" – szokta mondani Sensei Nishiyama. A megelőzésről Sensei Nishiyama azt tanítja "ne gondolj az ellenfeledre, és ne gondolj magadra sem, a szemed szándék nélkül finoman tekintsen, a szellem erős legyen, és a figyelmed a saját lábadon legyen". Mindez azt jelenti, hogy az elme nem áll egy helyben nem koncentrál és nem erőlködik, hanem természetes és nyitott. Három dolog fontos a karatéban: a szem, a lábak és a belső.

A karate technikáknál a testnek egységként kell mozognia, sosincsenek külön végtagok, ha a test nem dolgozik egységként, a mozgás szétesik, ha egy része leáll, leáll az egész rendszer. Az energia belülről indul (tanden) és a végtagok felé áramlik.

A karate technikák ereje:

Az izmok lazaságától és gyorsaságától függ a képesség, hogy a lazát feszessé, vagy a feszest lazává tegyük a legrövidebb idő alatt a találat pillanatában.
Az összes izom koordinációja és az izületek irányának energiája a jó helyen és a jó időben.
Az izom kontrakció és relaxáció jó összefüggése a mozgás időzítésével és a pontos technikával.
Nagyon fontos elv a karatéban "egy esély, győzelem vagy vereség" ez az oka, hogy a technikáknál mindent elsöprőnek kell lenniük (Todome). Ez az oka, hogy minden energiát minden mozdulatnál (érintkezésnél) át kell adni. A Kime azt jelenti, hogy az összes mentális és fizikális erőnket a célnak a legrövidebb idő alatt átadjuk úgy, hogy az erő ne vesszen el, vagy ne jöjjön vissza. A karate technikák mindig folytonosak az egyik technika vége a másik eleje.
A karate folytonosság.
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2024