edzések, foglalkozások:
"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Együtt a HEGYEM mozgalommal:
Köszönjük a támogatást:
MADWORKER KFT
tűzvédelem
A Wado-ryu, mint karate stílus
A Wado-ryu, mint karate stílus
Jelentése:
Wado: 1. A béke útja, a harmónia útja;
2. Japán út.

wa: harmónia, nyugalom, béke
do: út
ryu: iskola, irányzat
kai: szövetség

A wado irányzat, a "Béke Útja" kilenc alapkatára épül, és sok jujutsu dobáselemet és lerántást tartalmaz. A Shotokan irányzatnál mozgékonyabb, mivel több elhajlással, testcsavarodással, ellépéssel történő védés található benne. A legnagyobb szerepet a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek tulajdonította az alapító. Az ütéseknél a védekezés és támadás sokszor azonos, folyamatos mozgás, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Otsuka mester szerint a Wado-Ryu elsődlegesen szellemi fegyelem. Számára a "ten-chi-jin, ri-do"-t (menny-föld-ember, legfőbb út) harmonikus egységként kell tisztelni és keresni a szigorú magatartás és a fáradhatatlan odaadás által.

A Wado Ryu kialakulása

A Wado-ryu Otsuka Hironori által alapított modern karate iskola. Ötvözi az Akiyama által több emberöltővel ezelőtt létrehozott Shinto Yoshin Ryu Ju-jitsu Kempo-t és az okinawai karatét. Ez egy sajátos életforma, amely a mindennapos gyakorlással jól szolgálja a fizikai és szellemi cselekvőképesség tökéletes kialakulását és egyben lehetséges út az egészség tudatos megőrzéséhez. Ezt a stílust három fő jellemzőjével együtt szokták emlegetni:

- go no sen - hárítás utáni ellenakció
- sen no sen - az ellenfél megelőzése
- taisabaki - kitéréssel egybekötött együtemű ellentámadás

Hironori Otsuka:
Otsuka Hironori mester, a Wado-Ryu megalapítója Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában született 1892-ben. A négy gyerek közül a másodszülött Otsuka szívesen hallgatta anyja nagybátyját, egy szamuráj harcost, aki izgalmas mesékkel keltette föl a gyerek érdeklődését a harcművészetek iránt. Hatévesen Otsukát beíratták Shizaburo Nakayamához, a Shinto Yoshin Ryu iskolába.


29 évesen, befejezve tanulmányait, elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, megkapta a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat) és mestere helyébe lépett. 1922 júliusában Otsuka mester megkezdte az Okinawai Tode (karate) tanulását. Tanulmányai alatt alkalmazni kezdte a jujitsuból tanultakat, az atemi tehnikákat, amivel megváltoztatta a karate tehnikákat és saját karate stílust hozott létre.

Véleménye szerint a katák gyakorlásánál fontosabbak a páros gyakorlatok, ezért saját elképzelései szerint kialakította a Yakusoku Kumite-ket. Ezek kötött jellegű páros harci gyakorlatok voltak, melyeket Otsuka tanítványaival, követőivel rendszeresen gyakoroltatott.

Otsuka 1929-ben a főként a Shindo Yoshinryu Jiu Jitsu Kempo és a Shotokan karate technikák vegyítéséből létre hozta a későbbiekben Wado-ryu néven ismertté vált stílust (a wado-ryu stílusban ugyanakkor megtalálhatók még más iskolák, pl. a Shinkage Ryu és a Toda Ryu kardforgatótechnikái is). A legjobb technikák vegyítése természetes mozdulatokat eredményezett, mint a víz folyása.

1934 májusában, 43 évesen, Otsuka megalapította a Wado-Ryu Karate-Jutsu és Wado-Ryu jujutsu kenpót, beleolvasztva az Okinawai karatét a tradicionális jujutsu iskolákba. Ezután Otsuka nagymester hivatalosan is elkezdte tanítani stílusát. Az új iskolát Dai Nippon Karatedo Shinko Klubnak nevezte el.

1938 májusában rendeztek egy ünnepséget, ahol a harcművészetek létrehozóira emlékeztek. Ezen a fesztiválon a Butokukai megkérte a tagcsoportokat, hogy nevezzék meg alapítójukat és a stílus vagy iskola hivatalos nevét. Otsuka a 'Shinshu Wado Ryu Karate Jutsu'-t regisztráltatta. Ebben az időben kezdték a karate stílusokat egyenrangúnak tekinteni más japán küzdősportokkal. Addig csak a senseiek neve alapján azonosították őket.

1966. április 21-én a császár kitüntette Otsukát a Kun-Go-To rendfokozattal és a Soko-Kyokujitsu-Sho éremmel, azért az erőfeszítéséért, amit a harcmüvészet terjesztéséért tett.1972. október 9-én a Nemzetközi Harcművészeti Szövetség, Kokusai Budo In, Higashikuni elnökletével, kinevezte Otsukát az első Kiváló Harcművésznek a Karate-do-ban elért 10. Dan miatt, ami hasonló státus, mint amit Kyuzo Mifune kapott Judoból és Hakuko Nakayama elért Kendóból.

A Wado-Ryu Jujutsu Kenpo a béke és harmónia megvalósítását tűzte zászlajára. Hironori Otsuka költészetében arra tanított: az út, hogy gyakoroljuk a harcművészetet nem kizárólag a harcon keresztül vezet, hanem a békén és a harmónián. E stílus gyakorlásának a célja a béke és harmónia elérése, amit sokkal bonyolultabb elérni, mint az erőszakkal kivívott győzelmet. Törekednünk kell a legyőzhetetlenségre, egészséges test kialakítására ugyanúgy, mint a magas értelmi színvonalra azzal a céllal, hogy megvalósítsuk a béke és harmónia ideálját, amire szüksége van a mai világnak.

1981. november 20-án lemondott a Nagymesteri posztról és kinevezte idősebb fiát, Otsuka Jiro-t, második Nagymesternek (Otsuka Hironori II).

1982. Január 29-én hunyt el, 90 évesen.Forrás: www.budomagazin.hu

“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2024