"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
https://www.Autoalkatreszonline24.HU
Gondolatébresztő:
"Ne azt kívánd, hogy minden könnyen menjen. Kívánd azt, hogy legyen erőd legyőzni a nehézségeket."
(Bruce Lee)
Egyesületünkről
Egyesületünkről


A Shindo SE egyesületünk neve. Pilisi térségben több településen is jelen vagyunk. Tradícionális karate útját követőknek és versenyzőknek egyaránt tartunk edzéseket.

A PSE-Shindo a piliscsabai sport karate klub neve. A sport karate központi edzőterme Piliscsabán található, ahol a tehetséggondozás részben, vagy egészében zajlik, valamint a haladó versenyzők gyakorolnak együtt.

Röviden magunkról:

A Shindo egy japán kifejezés. Fordítása a "szív útja",
"lélek útja", szabadabb fordításban "szellemi út". 
A shindo a karate szellemiségére utal, miszerint

"A karate a test és a lélek fejlesztésének
elválaszthatatlan egysége" (Gichin Funakoshi.)
Részletesebben:

A karate szellemisége

Shindo - A belső nyugalomhoz vezető út

A testedzés, mint fizikai testünk egészségének megőrzése és a versenysport eredményessége a belső nyugalmunk megteremtésén alapszik, azaz ha belül nyugalmat tudunk teremteni, testünk reagál arra, el tud lazulni, ez által gyorsabban tudunk reagálni, ha belül zaj van, félelem, aggódalom, feszültség uralkodik, testünk ugyancsak fizikai reakciókkal válaszol. Mentális állapotunk tehát meghatározza az eredményességet. A karatéban a fizikai gyakorlatok mellett a szellemi úton, shindo-n való haladás, szellemi fejlettség egységet képez. 

Funakoshi mester, aki a mai modern karate alapítójaként tartanak számon, a karate alapelveikén említette, hogy "Ne gondold azt, hogy a karate csak a dojoban van jelen." (dojo= edzőterem, ahol karatét gyakorlunk). Ezzel utalva a szellemiség kihatására a mindennapi életünkre, másokhoz valóviszonyulásunkra . Azaz a szellem, lélek fejlődése, a belső békesség, harmónia állapota, tisztelet, elfogadás nem csak a karate gyakorlásakor kell hogy jelen legyen, hanem az életünk minden területén boldogulásunkat eredményezi. A karate tehát a harcművészet gyakorlásán keresztül az életre készít fel.

A karate, mint testmozgás


Küzdősport

A karate gyakorlatoknak számos előnyös hatásuk van. Sok más küzdősporthoz hasonlóan a fizikai terhelés, a határok megismerésével és azok átlépésével fejlődik az akaraterő és a fizikai állóképesség, a gyorsaság, a pontosság, a koordináció, a koncentráció. A párokban való gyakorlatok végzése figyelemre, koncentrációra és kontrollra tanít, ami nélkülözhetetlen egymás testi épségének megóvásában. A szellemiség a karate minden területén jelen van. A tisztelet és önuralom fejlődésével megtanuljuk, hogy a karate önvédelemre és mások megvédésére valamint megsegítésére szolgál. Hironori Otsuka, a Wado Ryu stílus fő jellem vonalásaként említi, a békére és a harmóniára való törekvést. Miszerint az erőszakkal való "győzelem" kivívása a könnyebb út, békés megoldást találni viszont nehezebb, de értékesebb.
A karatéban nincsen első támadás, azaz - edzőtermen kívüli gyakorlatokon felül - csak akkor használjuk, amikor minden békés szándkunk ellenére sem kerülhető el a küzdelem. De önuralmunk és lélekjelenlétünk akkor is csak annyit engedhet, amennyi feltétlenül szükséges lehet. Azaz a cél nem a fizikai leépítés, az erőszak, hanem a konfliktus lehető leghatékonyabb megoldása a mellett, hogy még mindig békés a szándékod.Utánpótlás csoport 2014


Versenysport

A mai modern karate a versenysport irányába erős vonalat képez. Egyesületünk versenyzési felkészülést, lehetőséget is biztosít. A szellemiség azonban itt is mint mindenhol jelen van. A versenyzőket arra az útra tereljük és kísérjük őket, ahol a verseny értéket, élményt és örömöt nyújt. Ehhez azonban a megfelelő hozzáállást, szemléletet kell elsajátítani. Ha úgy vélekedünk a versenyzésről, mint a fejlődési út része, akkor a győzelem megerősítésként szolgál, a vereség pedig tapasztalatként, mely ugyancsak a fejlődésünket szolgálja. Ha ezen elveket megértjük, akkor a kudarcnak, tartós rossz érzésnek csak rövid ideig, később pedig egyáltalán nem lesz helye bennünk, mert tudjuk, hogy mindkettő eredmény hozzá tartozik a versenyhez (élethez), azaz ahhoz segít, hogy tapasztalás, elfogadás és a kitartás útján közelebb vigyenek céljainkhoz.

Harcművészet

A karate tradicionális forma- és páros gyakorlatainka, mozdulatainak egysége, összhangja, azok finomítása, tökéletesítése egy tánckoreográfiához hasonló mozdulatsort eredményez. A gyakorláskor és bemutatáskor fontos szerepet játszik az egység, az energiák központosulása (gyorsaság, dinamika, erő, pontosság, stabilitás), az egyenes, magabiztos testtartás, a lélekjelenlét, az összpontosítás így maga a lenyűgöző előadás, melynek eleje és vége tiszteletadással kezdődik. A sok és pontos gyakorlás eredménye, hogy a bemutatás nyugalmat és mégis határozottságot sugároz. Így ezen kötött egyéni és páros gyakorlatok bemutatát a táncművészethez hasonlóan harcművészetnek nevezünk.

A karate az élet része

A karatét 6 éves kortól minden korosztálynak ajánljuk. Azok is megtalálják saját útjuk a karatében, akik csak mozogásra vágynak. Az edzések, gyakorlatok segítenek az állóképesség fokozásában, izmaink rugalmasságának fejlesztésében. A fizikai gyakorlatokon keresztül végzett mentális, belső gyakorlatai - mint légzésre figyelve a nyugalomi állapot, béke megteremtése, vagy elménk megfigyelése - pedig az edzésen kívül, a mindennapokban, magán életben, munkahelyi és egyéb stressz helyzetek kezelésében nyújt segítséget. Azaz egyre közelebb visz önmagunk megismeréséhez.

Molnár Tamás


“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2018