"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Gondolatébresztő:
"Mindig maradj nyitott és kísérletező, mindig állj készen egy olyan útra lépni, ahol még sosem jártál azelőtt. Ki tudja? Még ha haszontalannak bizonyul is, új tapasztalatot ad. És sose légy önelégült. Sose gondold, hogy amit teszel, az tökéletes. Sosem tökéletes. Mindig lehet rajta javítani; mindig tovább lehet tökéletesíteni."
(OSHO)
Egyesületünkről
Egyesületünkről
A Shindo SE jelentése "szív útja" azaz a belső, lelki fejlődésre utal. Ezen szellemi fejlődés a fizikális felkészülés mellett egyensúlyban kell, hogy legyen, mint az alábbi idézet is mondja.

"A karate a test és a lélek fejlesztésének
elválaszthatatlan egysége" (Gichin Funakoshi.)

Egyesületünk Pilisi térségben több helyen is jelen van. Tradícionális karate útját követőknek, versenyzőknek és a kimondottan önvédelem iránt érdeklődőknek ugyancsak külön edzéseken biztosít lehetőséget a gyakorlásra, fejlődésre.


Szellemiség, mint iránymutatás

Shindo - A belső nyugalomhoz vezető út

A testedzés, mint fizikai testünk egészségének megőrzése és a versenysport eredményessége a belső nyugalmunk megteremtésén alapszik, azaz ha belül nyugalmat tudunk teremteni, testünk reagál arra, el tud lazulni, ez által gyorsabban tudunk reagálni, ha belül zaj van, félelem, aggódalom, feszültség uralkodik, testünk ugyancsak fizikai reakciókkal válaszol. Mentális állapotunk tehát meghatározza az eredményességet. A karatéban a fizikai gyakorlatok mellett a szellemi úton, shindo-n való haladás, szellemi fejlettség egységet képez. 

Funakoshi mester, aki a mai modern karate alapítójaként tartanak számon, a karate alapelveikén említette, hogy "Ne gondold azt, hogy a karate csak a dojoban van jelen." (dojo= edzőterem, ahol karatét gyakorlunk). Ezzel utalva a szellemiség kihatására a mindennapi életünkre, másokhoz valóviszonyulásunkra . Azaz a szellem, lélek fejlődése, a belső békesség, harmónia állapota, tisztelet, elfogadás nem csak a karate gyakorlásakor kell hogy jelen legyen, hanem az életünk minden területén boldogulásunkat eredményezi. A karate tehát a harcművészet gyakorlásán keresztül az életre készít fel.


Karate, mint harcművészet

A karate tradicionális forma- és páros gyakorlatainka, mozdulatainak egysége, összhangja, azok finomítása, tökéletesítése egy tánckoreográfiához hasonló mozdulatsort eredményez. A gyakorláskor és bemutatáskor fontos szerepet játszik az egység, az energiák központosulása (gyorsaság, dinamika, erő, pontosság, stabilitás), az egyenes, magabiztos testtartás, a lélekjelenlét, az összpontosítás így maga a lenyűgöző előadás, melynek eleje és vége tiszteletadással kezdődik. A sok és pontos gyakorlás eredménye, hogy a bemutatás nyugalmat és mégis határozottságot sugároz. Így ezen kötött egyéni és páros gyakorlatok bemutatát a táncművészethez hasonlóan harcművészetnek nevezünk.


Karate, mint küzdősport


A karate gyakorlatoknak számos előnyös hatásuk van. Sok más küzdősporthoz hasonlóan a fizikai terhelés, a határok megismerésével és azok átlépésével fejlődik az akaraterő és a fizikai állóképesség, a gyorsaság, a pontosság, a koordináció, a koncentráció. A párokban való gyakorlatok végzése figyelemre, koncentrációra és kontrollra tanít, ami nélkülözhetetlen egymás testi épségének megóvásában. A szellemiség a karate minden területén jelen van. A tisztelet és önuralom fejlődésével megtanuljuk, hogy a karate önvédelemre és mások megvédésére valamint megsegítésére szolgál. Hironori Otsuka, a Wado Ryu stílus fő jellem vonalásaként említi, a békére és a harmóniára való törekvést. Miszerint az erőszakkal való "győzelem" kivívása a könnyebb út, békés megoldást találni viszont nehezebb, de értékesebb.
A karatéban nincsen első támadás, azaz - edzőtermen kívüli gyakorlatokon felül - csak akkor használjuk, amikor minden békés szándkunk ellenére sem kerülhető el a küzdelem. De önuralmunk és lélekjelenlétünk akkor is csak annyit engedhet, amennyi feltétlenül szükséges lehet. Azaz a cél nem a fizikai leépítés, az erőszak, hanem a konfliktus lehető leghatékonyabb megoldása a mellett, hogy még mindig békés a szándékod.Utánpótlás csoport 2014


Karate, mint verseny sport

A karate WKF szabályrendsze - mely olimpiai sportok közé került - kimondottan a sport vonalat öleli át. Egyesületünk a felkészülést övvizsgába foglalva felkészülést biztosít a kezdő és haladó versenyzőknek egyaránt.

Haladó versenyzőkés tehetséggondozás
A PSE-Shindo a piliscsabai sport karate klub neve, melynek központi edzőterme Piliscsabán található. Itt edzenek haladóbb versenyzőink és csatlakoznak más klubjainkból a lelkes és tehetséges versenyzők, hogy együtt gyakoroljanak és segítsék egymás fejlődését.

A fizikális felkészülés mellett a szellemiség azonban itt is mint mindenhol jelen van. A versenyzőket arra az útra tereljük és kísérjük őket, ahol a verseny értéket, élményt és örömöt nyújt. Ehhez azonban a megfelelő hozzáállást, szemléletet kell elsajátítani. Ha úgy vélekedünk a versenyzésről, mint a fejlődési út része, akkor a győzelem megerősítésként szolgál, a vereség pedig tapasztalatként, mely ugyancsak a fejlődésünket szolgálja. Ha ezen elveket megértjük, akkor a kudarcnak, tartós rossz érzésnek csak rövid ideig, később pedig egyáltalán nem lesz helye bennünk, mert tudjuk, hogy mindkettő eredmény hozzá tartozik a versenyhez (élethez), azaz ahhoz segít, hogy tapasztalás, elfogadás és a kitartás útján közelebb vigyenek céljainkhoz.


Önvédelem

2018-ban kimondottan önvédelmi csoportot indítottunk Szűcs András instruktor vezetésével, ahol a cél hatékony és reális, személyre szabott önvédelem gyakorlása. A fizikális és mentális fejlődés itt is szükségszerű a szituációk megfelelőp kezelésére. A gyakorlatok az egyszerűségre épülnek, amely a megfelelő lelki állapot és a jó helyzetfelismeréssel együtt hatékonyságot eredményez. Ezen csoportunkba várjuk mindazokat, akik nem feltétlenül karate rendszert szeretnék tanuli, hanem célirányosabb önvédelemmel foglalkoznának. És természetesen azon karatésainkat is, akik ki szeretnék egészíteni edzéseiket az önvédelem oktatással egyaránt. Részletesebben a képzésről: kattints ide >
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2019