edzések, foglalkozások:
"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Együtt a HEGYEM mozgalommal:
Köszönjük a támogatást:
MADWORKER KFT
tűzvédelem
Karate
Karate
PSE-Shindo

A Shindo Sportegyesület Karate csapata a Piliscsabai Sportegyesülettel külön szervezetként, de mégis összefogva, egy célért, közös úton járva halad együtt. Nevünk PSE-Shindo is erre utal. Célunk a karate tradícióinak ápolása mellett az ifjűság segítése, hogy a mai felgyorsult, informatikai világban, felálljunk, felegyenesedjünk és helyet teremtsünk a mozgásnak, a mozgás szeretet kialakításának és egy egészséges fizikális állapot mellett ugyancsak egészséges lelki állapot megteremtésének. Legyen szó csak edzés, övvizsga, vagy éppen versenyzés segítségével. 
Edzéseink időpontját itt megtekintheted >>
 
Karate az edzéseinken

A tradicionális és a WKF karate egyesületünkben egyarán helyet kap, edzéseinken vizsgarendszerünkben egységesen kezeljük mindkét formáját, lévén, hogy gyökerei közösek, régre nyúlnak vissza. Ovisoknak az iskolásokon keresztül az idősebb korosztályig egyarán tartunk külön edzéseket. Karate edzésidőpontok itt >

A karatéval kapcsolatosan öt nagy stílust említünk: Wado Ryu, Shito Riu, Shotokan, Goju Ryu és Kyokushin Kai. Csapatunk a Wado Ryu stílust, annak is a Wado Kai ágát gyakorolja, tanítja. Wado Ryu történetéről részletesebben >


Karate a napjainkig

Röviden: A karate története messzi időkre nyúlik vissza. Kialakulás okinaván a heli lakosok kényszerből, megszállásra válszolva önvédelmi rendszerként gyakorolták, hogy családjukat megvédjék. A fegyverviselést börtönnel bűntették, így a puszta kezes önvédelem (karate) formáit tökéletesítették. Majd később ahogy már lecsendesedtek a viszonyok és Funakoshi sensei által japánba került, felkérésre tanítani kezdték iskola rendszerben. Ez a mai modern karate. Ennek tradicionális formáját a mai napig gyakoroljuk. Ahogy egyre több iskola nyílt, a versengés is megkezdődött egymás között. Egységes versenyszabályt hoztak létre, és a korábbi formák mellett a küzdelmek, a kumite, mint versenyzés is egyre nagyobb teret hodított. A '60-es évektől más-más országokba is eljutott a karate, mint tradicionális és mint versenykarate. Egyre népszerűbb lett és már az országok közötti versengés is elindult. A szabályrendszer finomult, védőfelszerelések is felkerültek a kezekre, később lábakra. Ma pedig már a 2020-as Olimpiára készül a karate, mint WKF versenysport.  A karate történetéről részletesebben >

 
tradicionális karate WKF - sport karate
 

Karate, mint harcművészet

 
"A karate a test és a lélek fejlesztésének
elválaszthatatlan egysége"

(Gichin Funakoshi - A karate alapítja)
 
A karate tradicionális forma- és páros gyakorlatainka, mozdulatainak egysége, összhangja, azok finomítása, tökéletesítése egy tánckoreográfiához hasonló mozdulatsort eredményez. A gyakorláskor és bemutatáskor fontos szerepet játszik az egység, az energiák központosulása (gyorsaság, dinamika, erő, pontosság, stabilitás), az egyenes, magabiztos testtartás, a lélekjelenlét, az összpontosítás így maga a lenyűgöző előadás, melynek eleje és vége tiszteletadással kezdődik. A sok és pontos gyakorlás eredménye, hogy a bemutatás nyugalmat és mégis határozottságot sugároz. Így ezen kötött egyéni és páros gyakorlatok bemutatát a táncművészethez hasonlóan harcművészetnek nevezünk.


Karate, mint küzdősport

A karate gyakorlatoknak számos előnyös hatásuk van. Sok más küzdősporthoz hasonlóan a fizikai terhelés, a határok megismerésével és azok átlépésével fejlődik az akaraterő és a fizikai állóképesség, a gyorsaság, a pontosság, a koordináció, a koncentráció. A párokban való gyakorlatok végzése figyelemre, koncentrációra és kontrollra tanít, ami nélkülözhetetlen egymás testi épségének megóvásában. A szellemiség a karate minden területén jelen van. A tisztelet és önuralom fejlődésével megtanuljuk, hogy a karate önvédelemre és mások megvédésére valamint megsegítésére szolgál. Hironori Otsuka, a Wado Ryu stílus fő jellem vonalásaként említi, a békére és a harmóniára való törekvést. Miszerint az erőszakkal való "győzelem" kivívása a könnyebb út, békés megoldást találni viszont nehezebb, de értékesebb.
A karatéban nincsen első támadás, azaz - edzőtermen kívüli gyakorlatokon felül - csak akkor használjuk, amikor minden békés szándkunk ellenére sem kerülhető el a küzdelem. De önuralmunk és lélekjelenlétünk akkor is csak annyit engedhet, amennyi feltétlenül szükséges lehet. Azaz a cél nem a fizikai leépítés, az erőszak, hanem a konfliktus lehető leghatékonyabb megoldása a mellett, hogy még mindig békés a szándékod.


Utánpótlás csoport 2014
 
Karate, mint verseny sport

A karate WKF szabályrendsze - mely olimpiai sportok közé került - kimondottan a sport vonalat öleli át. Egyesületünk a felkészülést övvizsgába foglalva felkészülést biztosít a kezdő és haladó versenyzőknek egyaránt.

Haladó versenyzőkés tehetséggondozás
A PSE-Shindo a piliscsabai karate csapat neve, melynek központi edzőterme Piliscsabán található. Itt edzenek haladóbb versenyzőink és csatlakoznak más klubjainkból a lelkes és tehetséges versenyzők, hogy együtt gyakoroljanak és segítsék egymás fejlődését.

A fizikális felkészülés mellett a szellemiség azonban itt is mint mindenhol jelen van. A versenyzőket arra az útra tereljük és kísérjük őket, ahol a verseny értéket, élményt és örömöt nyújt. Ehhez azonban a megfelelő hozzáállást, szemléletet kell elsajátítani. Ha úgy vélekedünk a versenyzésről, mint a fejlődési út része, akkor a győzelem megerősítésként szolgál, a vereség pedig tapasztalatként, mely ugyancsak a fejlődésünket szolgálja. Ha ezen elveket megértjük, akkor a kudarcnak, tartós rossz érzésnek csak rövid ideig, később pedig egyáltalán nem lesz helye bennünk, mert tudjuk, hogy mindkettő eredmény hozzá tartozik a versenyhez (élethez), azaz ahhoz segít, hogy tapasztalás, elfogadás és a kitartás útján közelebb vigyenek céljainkhoz.
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2024