"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Gondolatébresztő:
"Az akadályok nem törhetnek meg; minden újabb akadály az elszántságomat fokozza."
(Leonardo da Vinci)
Wadokai EB 2015 Luxemburg - Három 5. hely
Wadokai EB 2015 Luxemburg - Három 5. hely
2015. október 31-én, első alkalommal vettünk részt a Wadokai Európa Bajnokságon, amelynek házigazdája ez évben Luxemburg volt. Csapatunkat három versenyző képviselte a stílus kontinens viadalon. 19 ország több mint 400 versenyzője küzdött az érmekért. Ifjú versenyzőink szépen meneteltek, végül a bronzmeccsen nem sikerült a harmadik helyet megcsípni. Három 5. helyezéssel zártuk a 2015-ös stílus Európa Bajnokságot.
Csapatunk más klubokkal együtt október 29-én, csütörtökön a reggeli órákban indult Luxemburgba. A tizenhét órásórás utat követően éjfél után értünk a szállásra. Majd a pihenő után következett a pénteki nap. A délelőtt városnézéssel indult, majd délután 2 órára a sportcsarnokba mentünk. A válogatott csapat regisztrálása következett. Minden versenyző sikeresen mérlegelt, nem volt senkinél súlyprobléma, így átvehették a versenyzői kártyájukat. Aznap még egy közös válogatott edzés tartott a Faragó Tibor szövetségi kapitány. Majd 7 óra körül visszamentünk a szállásra. Pihenő következett, majd október 31-én, szombaton elérkezett a verseny napja.

A Magyar csapatban egyesületünket Kohlhoffer Katalin, Rónai Lili és Udvari Zsófia képviselte. Jakó Attila is a keretválogatott tagja volt, (kvalifikált, majd készült is végig) de egy nemrég történt sérülése miatt sajnos le kellett mondania az EB-n való indulásról. (Gyors felépülést kívánunk mindannyian. Várunk az edzésen!)

Kati az U14-es korosztályban kata versenyszámban kezdett, ahol az első mérkőzést 3:2-es arányban nyerte. A második körben már nem sikerült tovább jutnia. Ellenfele is kiesett a következő körben, így a bronzért való küzdelemre sem volt már lehetőség. Kumite versenyszámban is hasonlóan alakult a menetelés. Első meccsét döntetlent követő bírói döntéssel megnyerte, a második körben sajnos ugyancsak nem sikerült tovább jutnia, ellenfele is kiesett egy körrel később így a vigaszágon nem küzdhetett már tovább a harmadik helyért.

Zsófi és Kati egy korosztályban és súlycsoportban, de más ágról indult. Zsófi az első meccsén nem tudott felül kerekedni a svájci ellenfelén azonban ő a döntőig menetelt, így lehetőség nyílt a vigaszágon bronzért küzdeni. Két mérkőzésre is sor került. Az elsőt 1:0 arányban meg is nyerte a belga ellenfél ellen. Következett a bronzmeccs, ahol harcias fellépése ellenére a holland versenyző bizonyult jobbnak, így Zsófi az 5. helyen zárta az U14 -50kg-os mezőnyt, ami ugyancsak említésre méltó eredmény.

Csapatunkban a legjobb teljesítményt Lili nyújtotta. Katában a 8-ba jutást sikeresen meglépte a skót ellenfelével szemben. A négybe jutásnál már nem sikerűt tovább jutnia, így a bronzért küzdhetett, ahol első vigaszági meccsét ugyancsak megnyerte, a harmadik hely döntő mérkőzése során 3:2 arányban - nagy meglepetésünkre - ellenfelét hozták ki győztesnek, így Lili 5. helyen végzett az U16-os női kata mezőnyben.

Kumite versenyszámban első ellenfele egy fejjel magasabb francia versenyző volt. Lili szoros meccsen de taktikailag szépen meg tudta oldani a magasság különbséget. Tovább jutott. A második meccsen a nála rutinosabb luxemburgi ellenfele egyértelműen jobbnak bizonyult és tovább is menetelt a döntőig, így Lili bronzért küzdhetett tovább. A vigaszági első bronz meccsen egy angol lánnyal került össze. Lili egyértelmű, magas pontkülönbséggel nyerte a meccset. A második, bronz döntő meccsen fej-fej mellett, haladtak, hol Lili vezetett hol a skót ellenfele. Az utolsó másodpercben döntetlen volt az állás. Végül vitatható körülmények között ellenfele kapott egy pontot, így a bronzérem megszerzése ez alkalommal sem sikerült, de egy előkelő 5. helyen sikerült zárni, ami a 17 fős mezőnyben ugyancsak nagyon szép eredmény.

Versenyzőink minden tőlük telhetőt megtettek azért hogy kijuthassanak, majd felkészüljenek az EB-re és a versenyben maradásért. Ez alkalommal a forma és a nem egyszer vitatható bírói döntések ezen helyezéseket eredményezték, amelyekkel meg kell elégednünk. Összességében harciasan, a verseny tétjét, nyomását elviselve léptek pástra. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Nem csak a verseny eredményért, hanem az oda vezető úton való fáradhatatlan és kitartó - kvalifikáció, felkészülés - menetelésért is.

A jövő évi svájci stílus EB-re hasonló jókat - sikeres tavaszi kvalifikációt, részvételt - kívánunk!

Eredmények:
  • Rónai Lili - U16 kadet kata 5. hely, kumite -54 kg 5. hely
  • Udvari Zsófia - U14 kumite -50 kg 5. hely

KÖSZÖNET: Ez úton is gratulálunk a versenyzőinknek, valamint szeretnénk köszönetet mondani Piliscsaba város Önkormányzatának, hogy a civil alapból csapatunkat, ezen rendezvényen való részvételünket is támogatta. A Piliscsabai Sportegyesületnek, hogy együttműködésével segítette versenyzőink felkészülését. Ugyancsak köszönetet szeretnénk mondani a Magyar Wadokai Karate Szövetségnek a Magyar válogatottnak a támogatásáért. Végül, de nem utolsó sorban az edzőknek Szük Melindának és Molnár Tamásnak a felkészítést.

További szép eredményeket és kitartást kívánunk!
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2019